Bebeluşii de la Centrul Maternal vor avea un album pentru fotografii, confecţionat chiar de mămicile lor

 Cele 5 beneficiare (mame cu bebeluşi) care la moment sunt cazate în Centrul Maternal au participat la un atelier de lucru manual. Activitatea a presupus confecţionarea unui album pentru fotografii şi a fost moderată de către  Anne Camissasca şi Elisa Aste (voluntare din Italia, care sunt implicate în proiectele „Diconiei”). Chiar dacă şi-au ţinut copilaşii în braţe, mamele au manifestat multă curiozitate, sârguinţă şi atenţie.

 Anne Camissasca: „Mama învaţă să facă ceva pentru copilul ei – aceasta e cea mai valoroasă parte din atelierele pe care le realizăm cu beneficiarele proiectului. Albumul este un obiect ce construieşte o legătură: e ceva iniţiat acum, dar care urmează să fie folosit în viitor, odată cu creşterea copilului. În acelaşi timp, e  ceva creativ, o modalitate de „a se juca cu materialele”, fiind alături de copil şi de celelalte mame.

 Elisa Aste:  „Fiecare dintre mămici şi-a ornamentat albumul aşa precum a dorit: au scris pe el numele copilaşului sau au realizat o aplicaţie. Erau fericite şi asta a creat o atmosferă deosebită. Ne-am propus să nu ne punem în ipostaza de învăţătoare: ele să primească plăcere de la ceea ce fac, fără ca să se simtă obligate să o facă. După ce vom termina realizarea albumului, urmează să le învăţăm să confecţioneze nişte jucării pentru copii.”

Ludmila Şchiopu, psiholog, proiectul  „În braţele mamei”: „Prin acest atelier de lucru  manual re loc stabilirea legăturilor emoţionale între mamă şi copil, astfel se consolidează sentimentul de familie. Pentru că albumul va fi utilizat în timp, se asigură durabilitatea acestui ataşament:  fac ceva pentru viitor.  Mamele lucrează împreună şi sunt motivate  să depună efort şi să-şi valorifice  resurselor proprii. Un alt rezultat al activităţii este şi crearea unei comunităţi de mămici, a unui cerc relaţional: ele discută, fac schimb de experienţă şi se ajutăreciproc. În acest mod, atunci când vor avea nevoie de ajutor vor putea apela una la cealaltă, pentru că au început de la ceva simplu. Acest album nu a fost finalizat într-un sigur atelier, e o activitate de consecutivitate, mult  mai eficientă decât cea de scurtă durată, pentru că le vin idei noi şi învaţă că sunt activităţi frumoase ce nu se finalizează la o singură etapă.”

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evenimente, Noutăţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s